Dicționar de bază pentru iubitorii de vin

Majoritatea termenilor sofisticați pe care îi auzi la somelieri și oenologi au intrat în vocabularul lor datorită unor cursuri și a experienței îndelungate. Ca un iubitor moderat de vin sau chiar un entuziast, e bine să le știi sensul și să-i folosești cu măsură, doar în cercuri în care și interlocutorii tăi știu la ce te referi.
Primul lucru pe care îl poți remarca la un vin este culoarea. Mai mult decât alb, roze sau roșu, vinul are nuanțe, iar de aici poți dezvolta subiectul observând mai atent tentele de culoare. Vin auriu, galben pai, luminos, ca mierea sau spre ambră, verzui dacă este foarte tânăr sau în funcție de soiul din care provine.
Rozeul poate fi intens, zmeuriu ori poate căpăta nuanțe de arămiu, iar vinul roșu capătă nuanțe mai profunde, rubinii cu cât este mai vechi ducându-se spre cărămiziu. Foarte strâns legat de culoare este și aspectul, consistența unui vin. Un vin bun poate fi onctuos, o caracteristică dată de nivelul de glicerină, diferit de aspectul ”uleios” care trădează un vin cu defect.

vin alb vin rosu

După aspect vine rândul aromei care reprezintă aroma olfactivă pe care o degajă un vin și este cunoscută ca buchet, parfum și chiar fruct. Aroma este specifică fiecărui soi și este dat de struguri. Un vin cu buchet armonios poate fi numit și echilibrat, dar acest atribut poate fi acordat numai după degustare.
Apoi trecem la gust, iar aici lucrurile devin mult mai complexe. Se urmărește aciditatea – acea senzație de-ți lasă gura apă după un vin și este un element extrem de important, determinant pentru toate celelalte caracteristici. Vinurile cu aciditate ridicată sunt considerate proaspete, iar cele cu aciditate scăzută sunt numite plate.
Taninurile sunt aciditatea vinului roșu și sunt substanțele care există în mod natural în struguri, în special în pielițe cu care sunt fermentate vinurile roșii. Aceste substanțe sunt responsabile de ”corpolența” și ”structura” unui vin bun.
Primul lucru pe care îl poți observa la gust este nivelul de zahăr. Acesta face diferența între vinul dulce, demi-sec/demi-dulce și cel sec. În identificarea inițială a aromelor unui vin este de luat în calcul și modul de învechire sau păstrare: dacă este baricat, adică dacă a fost păstrat în butoiaș, proces care poate imprima unui vin tușe lemnoase sau condimentate, în funcție de tipul de lemn din care sunt construite.
Descrierea unui vin mai poate include referințe subiective despre persistență – calitatea unui vin de a persista gustativ la nivel agreabil, complexitate, profunzime, intensitate. Până la urmă, dacă vinul este bun, iar atmosfera este potrivită, nu sunt cuvinte greșite care să-l descrie, așadar dă-ți frâu creativității și descrie-l cum știi mai bine.