Povestea moderna a vinului de Samburesti nu poate incepe altfel decat aristocratic: Vintila Bratianu, boier de vita nobila si unul dintre cei mai importanti oameni politici pe care i-a avut Romania, mandru de viile sale, il invita la mosia lui din Samburesti pe August Joseph Ville, unul dintre cei mai vestiti oenologi francezi. Spre uimirea lui, Ville ii recomanda calduros sa defriseze toate viile si sa le inlocuiasca cu soiuri nobile frantuzesti. Pus in fata acestei decizii imposibile, marele om de stat isi dovedeste, si acum, flerul: porneste replantarea mosiei. Dupa numai cativa ani hotararea ii este rasplatita cu medalia de aur la Expozitia Universala de la Paris din 1926. Asa porneste in lume legenda vinului de Samburesti, legenda ce reincepe astazi. In 2005, Jean Valvis, arhitectul marcilor Dorna si LaDorna, preia podgoria Samburesti si reinvie traditiile locului.
Asezat intotdeauna la masa in compania celor puternici (era vinul de protocol zero al nomenclaturii comuniste si se spune ca ar fi fost vinul preferat al lui Stalin), vinul de Samburesti nu si-a pierdut niciodata radacinile nobile, si asta numai datorita oamenilor care l-au iubit si respectat. Unul dintre ei a fost fara indoiala Nea Petrica, mare mester vinar si un om atat de bun incat iti venea mereu sa il imbratisezi (avertiza pe toata lumea sa nu-l ia in brate prea tare “ca-i iese vinul pe urechi”). Crescut de mic in vie, chiar acolo, pe mosia lui Vintila Bratianu si dupa colectivizare, Nea Petrica a dus mai departe mestesugul Samburestilor prin vremuri la fel de negre ca vinul pe care il mestesugea: trei parti Cabernet Sauvignon pentru forta, o parte Merlot pentru catifelare si o parte Malbec pentru culoare.
Astazi, Domeniile Samburesti continua cu mandrie acest mestesug nobil.
Inainte de ’90
Dupa plenara din 3-5 Martie 1949 iau fiinta primele Gospodarii Agricole de Stat. Astfel apare GAS Samburesti, comasand treptat suprafetele de teren din jur. In scurt timp, unitatea devine faimoasa pentru calitatea deosebita a vinului produs, acesta ajungand bautura preferata a puternicilor zilei. Politica partidului dicteaza exporturi frenetice pentru acoperirea datoriilor externe, astfel ca prea putin dintre romani ajung sa se bucure de unul dintre cele mai bune vinuri ale tarii. In anii 80, sub conducerea inginerului Ionita Nicolaescu, iau fiinta Combinatul de Vinificatie de la Samburesti si Statiunea de Cercetare Viticola si Pomicola Strejesti, statiune ce ingrijeste numeroase soiuri de vita de vie.
1990-2005
Ca multe alte unitati de stat intrate in meandrele tranzitiei, SC Viti-Pomicola Samburesti SA cunoaste o lunga perioada de decadere, agravata de managementul defectuos, de lipsa cronica a fondurilor pentru dezvoltarea culturilor dar si de lupte interne intre noii actionari. Astfel, compania ajunge doar o umbra a gloriei trecute si vinul de Samburesti e aproape gata sa intre definitiv in uitare.
Prezentul
In anul 2005, grupul Valvis Holding, dupa povestile de succes ale apelor minerale Dorna si a lactatelor LaDorna, preia Viti-Pomicola Samburesti impreuna cu datoriile existente. In urma unui program de investitii de peste 14.5 milioane de Euro, incepe reconversia intregii suprafete viticole , se renoveaza si se retehnologizeaza combinatul de vinificatie si i se adauga o linie moderna de imbuteliere si se instaleaza sisteme de irigatie de ultima ora. Este adus in echipa Pierre-Marie Guillaume, un viticultor francez de renume international, proprietarul unei pepiniere de familie cu o istorie de peste 100 de ani si mandria de a produce unele dintre cele mai bune soiuri de vita de vie din lume. In 2008 incepe replantarea celor 500 de hectare de vie, programata sa dureze pana in 2014. 9 milioane de Euro sunt alocati refacerii patrimoniului viticol. Crama intra in renovare dupa invesititia a peste 4 milioane de Euro in echipamente de vinificatie, conditionare, depozitare si imbuteliere. De asemeni, 1,5 milioane de Euro sunt alocati innoirii parcului de masini agricole si tractoare. Legenda Samburestiului renaste.
Vinurile cele mai bune se obtin din combinatia fericita intre tehnologii ultramoderne si metode vechi de mii de ani. Exact asa este la Samburesti.
Aici poti vedea unul dintre cele mai vechi soiuri de vie din lume – Feteasca Neagra, irigat prin sistemul de ultima ora cu tub de picurare.
Aici, intr-o zona lipsita de poluarea civilizatiei, poti simti in fiecare clipa aroma anotimpurilor, stiind insa ca vremea este monitorizata de statia meteo ultramoderna. Aici poti gusta un vin fabricat dupa metoda traditionala dar imbuteliat respectand cele mai stricte norme de igiena.
- Jean ValvisPresedinte al Consiliului de Administratie
- Cornel PopaAdministrator
- Manuel NicaSpecialist eonolog, vinificator – Sef Statie imbuteliere
- Zoe BadeaSef Combinat vinificatie
- Cristian GhineaDirector Economic
- Marin MarcuDirector Tehnic
- Aurel MiricaContabil Sef
- Damian GhineaSef Personal
- Ilinca StancuSef Sector Contabilitate
- Dumitru RosuSef Ferma Campu Mare
- Alexandru StancuSef Ferma Leleasca
- Florea AndronieSef Ferma Spataru
- Aurel ChiritaSef Ferma Otesti
- Ion DavidSef Ferma Samburesti
- Constantin PopaSef depozit