Vechimea cultivarii vitei de vie pe meleagurile romanesti se pierde in negura vremurilor. Cu 4 milenii in urma, strabunii nostri isi ingrijeau viile aproape ca si azi, asa cum o dovedesc uneltele complexe dezgropate de arheologi. Savantul german A. Griesbach scria in 1872: “Patria vitei de vie trebuie cautata in tinuturile paduroase din Pont si din Tracia, pana dincoace de Dunare…” iar istoricul francez Raymond Billiard, in 1912: “Dintre toate partile Europei, Tracia a fost, poate, cea mai veche si cea mai respectata pentru vinurile sale si aceea care si-a pastrat mai mult timp prestigiul.”
De aceea, la Samburesti vei gasi nu doar cele mai renumite soiuri internationale, soiuri pentru care Samburestiul si-a castigat faima, ci si cele mai vechi si mai nobile soiuri romanesti.
Feteasca Regala este un vin pur romanesc, rezultatul incrucisarii naturale (polenizare libera facuta de vant si insecte) intre doua soiuri romanesti ce se gaseau de milenii in zona: Feteasca alba si Grasa. Soiul a fost identificat in jurul anilor 1920, in comuna Danes din Transilvania. De aceea, localnicii l-au botezat Danasana. In literatura de specialitate a fost denumit si Galbena de Ardeal.
La expozitia Nationala de Vinuri si Fructe de la Bucuresti din 1928, vinul obtinut din soiul identificat in comuna Danes a fost prezentat sub numele de Feteasca Regala. Atunci a fost momentul cand a intrat in istorie. Fiind un soi semiaromat, vinul tanar degaja o aroma eleganta, florala. Gustul placut, bine conturat, este acrisor, plin de finete, aducand cu al unui mar romanesc de vara.
Feteasca Regala este unul dintre soiurile romanesti cele mai valoroase si suntem mandri sa o ingrijim in potgoria noastra.
“Solemn ca o declaratie interguvernamentala de razboi rece, arogant ca un grof ungur, sumbru si catifelat ca hainele de doliu ale reginelor Spaniei, Cabernet Sauvignon-ul de Samburesti paseste triumfator si majestuos prin lume, imbracat cum nici un alt vin iesit din matca romaneasca n-a facut-o inca: e frumos la culoare ca un inger negru. Are un parfum dur, pietros, de salbaticiune nobila dar si de lichen inflorit pe stanci de cuart rosu. Imbraca mai intai palatele gurii cu o uluitoare senzatie vegetala, un fel de fruct aspru, necunoscut, copt intre gheturi. Apoi se asaza temeinic, cu bruschete de ocupant, in adevarata lui substanta vitala, forta. Remanenta lui se intinde pe saptamani intregi, te trezesti tulburat, lingandu-ti buzele uscate, pentru ca ai visat o picatura din acest sange aristocrat pulsandu-ti prin artere.”
– Radu Anton Roman
Originar din Franta, din faimoasa regiune Bordeaux, Sauvignon Blanc este unul dintre cele mai populare soiuri din intreaga lume. La un moment dat in secolul XVIII soiul a fost hibridat cu Cabernet Franc dand nastere soiului Cabernet Sauvignon. Sauvignon Blanc este un vin proaspat si elegant, demisec, cu o culoare galbena-canar cu reflexe verzui stralucitoare. Are aroma destul de intensa, amintind-o pe cea de iasomie sau de mirosul florilor de vita-de-vie. Dupa o perioada de pastrare, o parte din aroma este estompata si inlocuita de un buchet complex de invechire, care-i accentueaza unicitatea. Gustul este fructuos, cu multa prospetime, invaluit intr-o aroma-buchet care il face placut si tentant.
Sauvignon Blanc-ul de Samburesti se bucura, datorita climatului extrem de prielnic, de un echilibru excelent intre nivelurile de aciditate si cantitatea de zaharuri.
Feteasca Alba este un vechi soi romanesc, cultivat de veacuri de o parte si de alta a Carpatilor. In Moldova, el se mai numeste si Pasareasca Alba (si pasarile se dau in vant dupa el) sau Fetisoara, poate datorita delicatetii si dulcetii deosebite ale strugurilor. Aceleasi denumiri le pastreaza si in Transilvania, Muntenia, Oltenia si Dobrogea, dovedindu-si astfel calitatile de soi “de uniune nationala”. Feteasca Alba e faimoasa pentru marea putere de acumulare a zaharurilor, situandu-se, din acest punct de vedere, printre primele soiuri din lume. Vinul tanar obtinut din soiul Feteasca Alba dezvolta o aroma secundara de fermentatie foarte placuta. Aceasta aroma, ce aminteste de parfumul florilor de vita de vie, personalizeaza de fapt vinul.
Feteasca Alba face parte cu cinste din mostenirea Domeniilor Samburestilor si completeaza perfect galeria vinurilor noastre.
Feteasca Neagra este unul dintre cele mai vechi soiuri romanesti, a carui origine este incontestabila. Soiul a aparut din selectia populara, facuta in timp, din vita salbatica de padure (vitis silvestris) si cultivata de daci pe un areal cuprins intre Carpati si Nistru. De-a lungul timpurilor, Feteasca Neagra a fost cunoscuta in popor si sub alt denumiri: Poama fetei neagra, Pasareasca neagra, Coada randunicii. In conditii bune de clima si sol, Feteasca neagra etaleaza calitati ajungand ca, in anii favorabili, sa depaseasca calitativ chiar si vinul obtinut din soiul francez Cabernet Sauvignon, considerat in unanimitate “regele vinurilor rosii”. Si nu exista un loc mai bun pentru vinurile rosii decat Samburestiul.
Originar din Burgundia, Chardonnay este cel mai popular soi de vita de vie din lume. Este cultivat peste tot in lume, din Noua Zeelanda pana in Africa de Sud si sta la baza multor vinuri spumoase, inclusiv renumita Champagne. Soiul este foarte viguros, echilibrat si maleabil, el preluand cameleonic caracteristicile terroir-ului si ale butoaielor in care e pastrat. De aceea este considerat un vin “de autor”, reflectand personalitatea celui care il face. Zona Campu Mare de langa Samburesti ii ofera acestui soi o personalitate unica.
Cel mai cultivat soi din regiunea Bordeaux, Merlot este unul dintre cele mai populare soiuri de vinuri rosii din lume. Avandu-l ca stramos pe Cabernet Franc si ca ruda apropiata pe Cabernet Sauvignon, Merlot este un soi versatil, cu un gust rotund, cu tente de prune, afine si ciocolata. Merlot-ul de Samburesti este exceptional, si, maturizandu-se mai repede decat Cabernet Sauvignon-ul, el este unul din soiurile noastre preferate: putem sa-l degustam mai repede.