Ziua Națională a Lecturii-5 recomandări de carte
Pentru mine și majoritatea oamenilor din bula mea, ziua lecturii este în fiecare zi. Uneori, chiar în fiecare noapte. Dar iată că de anul acesta avem o sărbătoare națională care să pună lectura în mâinile – și mai ales în sufletele – noastre și ale copiilor noștri.
Sărbătorim prima Zi Națională a Lecturii cu cinci cărți ce au ca temă tocmai cărțile și care să răspundă tuturor gusturilor.
Cititorul, Bernhard Schlink – despre puterea și libertatea date de o abilitate pe care o considerăm de prea multe ori frivolă: aceea de a ști să citim.
Schlink era un adolescent când procesele de la Nürnberg puneau o amprentă ireparabilă pe multe suflete. Mai ales pe ale tinerilor de vârsta lui. În urma lor s-au născut întrebările incomode despre război și apoi tulburările studenților.
Cititorul este unul dintre ecourile acestor întrebări din tinerețea autorului. Michael Berg, personajul lui Schlink, are 15 ani când o întâlnește pe Hanna Schmitz, o femeie cu douăzeci de ani mai mare decât el. La început, întâlnirile lor se consumau în dragoste și cărți. Michael îi citea Hannei de fiecare dată când avea ocazia sau de fiecare dată când ea îi cerea. După câțiva ani de despărțire, când se regăsesc, el este student la drept, iar ea, judecată pentru faptele comise pe vremea când era supraveghetoare într-un lagăr SS din apropierea Cracoviei.
Relația lor atinge trei teme mari şi profunde: o iubire anormală în faţa societăţii, Holocaustul şi analfabetismul.
Biblioteca de la miezul nopții, Matt Haig – despre posibilitățile infinite ale unei existențe și descoperirea lor prin cărți.
Nora trece printr-un șir de evenimente nefericite care-i declanșează depresia și-o duc în pragul suicidului. Doar că moartea nu e destinația în cazul ei, ci o bibliotecă ce găzduiește o infinitate de cărți. În fiecare dintre ele stă scrisă povestea vieții ei așa cum ar fi fost dacă Nora ar fi luat o altă decizie la un anumit moment.
Șansa să îndrepte lucrurile din viața ei plină de regrete se dovedește chiar mai complicată odată ce Nora începe să exploreze aceste posibilități. Și presiunea timpului face călătoria și mai tensionată: până la miezul nopții trebuie să răspundă la întrebarea ,,care e cea mai bună cale de a-ți trăi viața’’?
Hoțul de cărți, Markus Zusak – despre puterea cuvintelor de a crea lumi.
Atunci când povestea este spusă de un narator cu totul neobișnuit – Moartea însăși – lectura sigur devine cel puțin interesantă.
Hoțul despre care ne vorbește naratorul straniu este Liesel, o fetiță de doar 9 ani la începutul romanului. În 1939, în Germania nazistă, ea și fratele ei mai mic sunt duși în afara orașului Munchen, iar pe drum Moartea le face o primă vizită, luându-l pe frățior. Întâlnirea, însă, vine și cu un dar: Liesel găsește o carte – Manualul groparului – prima pe care o fură.
Astfel începe o poveste despre dragostea de cărţi şi de cuvinte, pe măsură ce Liesel învaţă să citească. În curând, va fura cărţi de la incendierile de cărţi organizate de nazişti, din biblioteca soţiei primarului şi de oriunde le mai putea găsi.
Este o poveste tristă, dar minunată de dragoste pentru cărți și pentru puterea lor de a uni suflete, de a crea lumi pe fundalul unui război care tocmai asta își propune: să le distrugă.
Jurnalul unui librar, Shaun Bythell – despre culisele vieții unui om înconjurat de cărți și cititori
De pe cealală parte a tejghelei, lucrurile se văd puțin altfel într-o librărie. Shaun, naratorul personaj, nu este și nici nu pozează în sfânt. O fi el iubitor de cărți, dar când îți petreci timpul, zi de zi, între ele și cei care intră să le inspecteze în librăria lui, ajungi să fii uneori chiar acid. Oamenii cu care interacționează devin personaje viu colorate și sunt sursa inspirației romanului din care nu lipsește o doză sănătoasă de umor.
Jurnalul este o experiență în sine, o lectură foarte potrivită oricărui iubitor de cărți. Cu siguranță vei privi altfel următoarea comandă la un anticariat.
Clubul de carte secret al domnilor, Lyssa Kay Adams – despre idei salvatoare. Chiar și pentru căsnicii greu încercate.
Gavin Scott este unul dintre cei mai buni jucători de baseball ai echipei Nashville Legends. Căsnicia lui e într-un moment dificil și e chiar nevoit să se mute de acasă. Văzându-l distrus, colegii de echipă îl invită în clubul de carte secret al domnilor.
Deși la început lui Gavin i se pare o glumă proastă, în lipsă de alte idei se apucă să învețe ce își doresc femeile și ce greșeli face el în relația sa dintr-un roman de dragoste primit la clubul secret. Cu ajutorul sfaturilor împrumutate dintr-un carte, băieții îl antrenează pe Gavin să-și salveze căsnicia. Totuși, va fi nevoie de mult mai mult decât de cuvinte dulci și gesturi cavalerești pentru ca acest nefericit Romeo să recâștige încrederea soției sale.
După Ziua Iubirii, vine firesc Ziua Iubirii de Carte, iar de-acum în fiecare an, pe 15 februarie, ne urăm ,,lectură plăcută!’’ Intră pe platforma Reading is Cool, fă-ți cont de utilizator și împarte bucuria poveștilor cu alți iubitori de povești și cu sete de lectură.