vin paste

Ce vinuri punem pe masa de Paște?

Sărbătorile pascale sunt cele mai importante sărbători creștine din an, iar celebrarea lor se face atât la nivel spiritual, cât și la cel culinar, toate pregătirile culminând cu masa tradițională în jurul căreia se adună întreaga familie. Gospodinele pregătesc bucate specifice: ouă roșii, drob, stufat de miel, friptură la tavă sau grătar de miel, sarmale, pască și cozonaci. Desigur, tradițiile pot varia de la zonă la zonă sau chiar din familie în familie, dar oricum ar fi, toate preparatele sunt însoțite de vin. În funcție de alegerea vinului, masa poate fi o adevărată desfătare și o sărbătoare în sine.
Ordinea în care se servesc mâncărurile la orice masă, cu atât mai mult la una festivă, cu mai multe feluri ține de gradarea gusturilor și încep cu aperitive ușoare, proaspete, sărate, mai puțin condimentate, continuă cu feluri consistente și se încheie cu desert. De aceea, vinurile trebuie să semene cu această gradație: cele ușoare și reci la început, corpolente și roșii pentru felul principal și dulci sau aromatizate la final. Masa de Paște urmează întocmai cursul clasic, deci putem să continuăm cu câteva recomandări concrete.
Deși la mesele festive românești prima băutură este de regulă o tărie tradițională (țuică, palincă etc), cei care nu obișnuiesc să consume alcool tare, pot începe asocierea aperitivului cu un vin alb sec care să însoțească prospețimea preparatelor de primăvară: ouă, brânzeturi, legume de sezon, drob de miel. Pentru acestea, noi recomandăm un Chardonnay bine răcit sau un Sauvignon blanc. Aromele fructate respectiv lemnoase ale celor două soiuri vor accentua explozia de gusturi proaspete de pe farfurie.

04.09.15-vinuri-de-Paste-Facebook-2

La felul principal, cum ar fi stufatul de miel, se servesc vinuri roșii ușoare care să evidențieze gustul cărnii, dar nu s-o eclipseze. Domeniile Sâmburești vă recomandă un Pinot Noir. Pentru friptura de miel la tavă, spre exemplu, ar fi mai potrivit un vin robust care să echilibreze: Cabernet Sauvignon și Merlot, în funcție de preferințe. O alegere potrivită poate fi și un cupaj de Cabernet cu Merlot, așa cum este Rouge de Roumanie.

04.09.15-vinuri-de-Paste-Facebook-5

Cum este o masă festivă în România, sarmalele nu pot lipsi. Pentru ele, un soi autohton cum este Feteasca Neagră este asocierea ideală, dar oricare dintre vinurile roșii seci menționate anterior poate fi o continuare la fel de fericită.

04.09.15-vinuri-de-Paste-Facebook-3

Desertul din cozonac și pască se însoțește fericit cu vinuri dulci, însă nu este o regulă dacă aveți la îndemână un Roze aromat sau chiar un Chardonnay fructat.

04.09.15-vinuri-de-Paste-Facebook-4

Orice vin alegeți, după preferințele personale sau după recomandările noastre, vă dorim Paște fericit alături de cei dragi și mese bogate în povești de familie!