Decantarea vinului roșu: când, de ce, cum?

Vinul își arată adevărata aromă doar în contact cu oxigenul din aer, de aceea este indicat să folosim un decantor, în special pentru servirea vinurilor vechi sau taninoase (Barolo, Bordeaux, Porto, Cabernet Sauvignon). Decantorul este un vas special de sticlă folosit pentru decantarea vinului – pentru a curăța lichidul de eventualele sedimente, pentru a-i permite să se aerisească și să-și elibereze astfel buchetul de arome, după ce a stat închis o bună bucată de timp în sticlă.

decanter-pic-2

Decantoarele clasice au o bază largă care permite o expunere cât mai generoasă a vinului la aer. Ele ar trebui să fie însoțite de o sită care să oprească sedimentele care se acumuleaza în sticlele de vin vechi și care pot strica gustul vinului. Are și rol de măsurare a cantității: o sticlă de 750 de ml îl va umple exact până la cel mai larg diametru al vasului.

Decantoarele au apărut înaintea paharelor moderne care sunt special manufacturate și gândite pentru a aera optim fiecare tip de vin (de aceea există pahare diferite pentru diverse soiuri), dar este încă utilizat pentru a separa depunerile. Aceste depuneri pot fi rămășițe ale coajei, drojdii sau alte ingrediente solide prezente în vin, iar pentru a le vedea este suficient să aplecați sticla și să studiați umerii și fundul sticlei. Pe cât posibil încercați să evitați mișcările bruște și să eliminați o bună parte din depuneri încă din transferarea conținutului în decantor. Turnarea se face pe pereții decantorului, curgerea trebuie să fie ca o peliculă, aceasta fiind o tehnică ce ajută la aerisire.

În general, 30-60 de minute sunt suficiente pentru aerisirea oricarui vin, dar timpul depinde foarte mult de vin și de aprecierea celui care îl va bea/servi, până când vinul ajunge la maximum de formă și se vor fi îndepărtat aromele de vechi (pâine uscată, pământ, cerneală etc) și vor fi reapărut aromele de fructe roșii, condimente, tabac, prune afumate etc.

Decantarea nu este recomandată pentru vinurile roșii ușoare și delicate cum este Pinot Noir sau Chianti, ci doar vinurilor vechi sau cele tinere cu tanini puternici, așa cum nu este cazul nici la vinurile albe.

În cazul în care nu aveți la îndemână un decantor pentru un vin roșu tânăr, dar taninos, paharele speciale destinate și recomandate soiului respectiv pot face o treabă cel puțin la fel de bună. Pentru cele vechi, însă, decantarea corectă este (probabil) obligatorie.