Pro sau contra sulfiți în vin?

Sulfiții sunt acest bau-bau al vinului și ca orice compus chimic are propria lui istorie de opozanți activi care l-au adus pe lista neagră a vinului fără să analizeze și importanța lui în producerea și conservarea vinului.

Ce sunt sulfiții care este rolul lor?

Sulfiții sunt compuși chimici pe bază de sulf, dintre care cel mai întâlnit în vinificatie este dioxidul de sulf (SO2). Dioxidul de sulf are proprietăți antioxidante, antiseptice (adică împiedică dezvoltarea microorganismelor din vin, procesc cunoscut popular ca ”oțetire”) și stabilizează și, astfel, vinul devine mai stabil, rezistând variaţiilor de temperatură.
Toate vinurile conțin dioxid de sulf (SO2). Procesul natural de fermentație cauzează degajarea de dioxid de sulf, iar un vin poate conține până la 10 mg/l dioxid de sulf obținut în mod natural, caz în care legea impune specificarea pe etichetă a mențiunii “contine sulfiți” în cazul oricărui vin care conține dioxid de sulf peste acest prag.
????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit că doza maximă permisă este de 50 mg/l/zi. Desigur, există și vinuri fără sulfiți adăugați, în special cele roșii, însă condițiile de păstrare sunt mult mai stricte: întotdeauna sub 15 grade celsius, ceea ce face dificilă comercializarea lui, de la transport până la rafturile magazinelor sau în rețeaua Horeca.
Din păcate, alimentele procesate pe care le consumăm, țigaretele și băuturile carbogazoase dulci conțin doze mult mai mari de dioxid de sulf, așadar vinul este unul dintre cele mai inofensive surse din această substanță. Singurul caz în care aceștia ar deveni cu adevărat periculoși pentru sănătate în cazul unui consum obișnuit este cel al persoanelor alergice la sulfiți sau celor care suferă de astm. Acestor persoane le este nerecomandat consumul de vin alb care, fiind mai sensibil, conține o doză mai mare decât vinul roșu. De asemenea, recomandăm consumul de vin sec, deoarece vinurile licoroase și cele dulci au o cantitate mare de zahăr, de aceea li se adaugă o cantitate chiar mai mare.
Dintre miturile neadevărate din jurul sulfiților amintim: sulfiții sunt responsabili cu durerile de cap de după consumul de vin. Fals, durerile de cap apar după un consum ridicat de vin, în special de vin cu zahăr adăugat, dulce sau suspect de ieftin.
De asemenea, există teoria că vinurile bio nu au sulfiți. Nu lăsați etichetele să vă păcălească: după cum am stabilit deja la începutul articolului, sulfiții sunt prezenți în orice vin, prin procesul natural de fermentare. Un vin bio poate să nu conțină sulfiți adăugați, însă riscul de a se altera este mai mare dacă pe tot parcursul său de la producător la consumator nu s-au respectat cu strictețe condițiile de păstrare.